Portokalopita – Cea mai reușită plăcintă cu iaurt și sirop de portocale
Recipe by CristinaPortokalopita este o plăcintă grecească tradițională, un desert de neuitat, unde texturile și aromele se întâlnesc într-o armonie perfectă. Imaginează-ți straturi subțiri de foietaj, înmuiate într-un amestec cremos de iaurt, îmbogățit cu coajă de portocală, totul bine îmbibat într-un sirop aromat și dulce-acrișor de portocale. Este o combinație care te va face să te simți instantaneu ca în vacanță, pe o terasă însorită din Grecia.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngredients
400 g 400 aluat FILO
5 5 ouă
1 1 vârf linguriță sare
100 g 100 zahăr
4 4 pliculețe zahăr vanilinat
150 ml 150 ulei floarea soarelui
400 g 400 iaurt grecesc
10 g 10 praf de copt
2 2 linguri coajă rasă portocală
100 g 100 stafide
2 2 portocale pentru suc
200 g 200 zahăr
1/2 1/2 baton scorțișoară
Directions
- Începeți prin a plia foile de filo ca un evantai și a le așeza într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Foile ar trebui să fie uscate în cuptor la 120 de grade Celsius pentru aproximativ 30-50 minute, până când devin crocante.
- Într-un bol mare, bateți 5 ouă cu un praf de sare, apoi adăugați 100 de grame de zahăr și amestecați bine. Incorporați 150 ml de ulei de floarea soarelui încet, apoi adăugați 400 g de iaurt grecesc cu 10% grăsime, 10 grame de praf de copt și coajă rasă de portocală. Amestecați bine toate ingredientele.
- Într-o cratiță, combinați 200 de grame de zahăr cu 500 ml de suc de portocale, coajă de portocală rasă și un baton de scorțișoară. Lăsați amestecul să fiarbă până când devine un sirop lichid, similar cu consistența uleiului de floarea soarelui.
- Spărgeți foile de filo uscate în bucăți mici și amestecați-le cu preparatul de ou și iaurt, încorporând bine. Transferați amestecul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coaceți la 180 de grade Celsius timp de 40-50 de minute, până când prăjitura devine aurie și fermă.
- După coacere, scoateți Portokalopita din cuptor și însiropați generos cu siropul de portocale pregătit anterior. Lăsați prăjitura să absoarbă siropul și să se răcească complet.
- Decorați Portokalopita cu feliile de portocală din sirop și oferiți o plăcere dulce și aromată, perfectă pentru orice ocazie specială sau desert de sărbătoare.