• Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Facebook Twitter Instagram
Șef Paul Constantin
Facebook Instagram YouTube TikTok
  • Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Șef Paul Constantin
Prima pagină » Ciulama de dovlecei de post – O rețetă simplă, gustoasă și incredibil de cremoasă, fără lapte sau smântână
Post

Ciulama de dovlecei de post – O rețetă simplă, gustoasă și incredibil de cremoasă, fără lapte sau smântână

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
Jump to Recipe Print Recipe
Ciulama de dovlecel de post

Ciulama de dovlecel de post

Recipe by vk

Ciulama de dovlecei de post – cremoasă, aromată și surprinzător de gustoasă

O rețetă rapidă, fără lapte sau smântână, dar cu un sos fin și bogat în arome! Dovleceii fragezi se îmbină perfect cu textura catifelată a ciulamalei, iar servită cu mămăliguță devine o masă de neuitat! Simplă, delicioasă și gata în câteva minute!

Ingredientele sunt mai jos în descriere, iar rețeta pas cu pas este prezentată în video.

Print

Ingredients

  • 3-4 3-4 dovlecei

  • 1 1 conopidă

  • 1 1 ceapă medie

  • 4 4 căței de usturoi

  • 50 g 50 făină de grâu

  • 15 ml 15 ulei

  • 3 3 frunzulițe dafin

  • 1 1 vârf linguriță nușcoară

  • 1/2 1/2 linguriță piper

  • 7 g 7 sare

  • 200-300 ml 200-300 apă de la conopidă

Directions

  • Umple o cratiță pe jumătate cu apă și pune la fiert.
  • Adaugă 1 linguriță de sare (5 g) și 3 frunze de dafin.
  • Rupe o căpățână de conopidă în bucăți mici și pune-o la fiert până devine moale.
  • Într-o cratiță, pune 3 linguri de ulei (aprox. 15 ml) la încins.
  • Adaugă 1 ceapă mare tocată mărunt și presară 1 linguriță de sare.
  • Adaugă câteva rotocoale de piper după gust.
  • Călește ceapa la foc moderat până devine translucidă și începe să se caramelizeze ușor.
  • Zdrobește 4 căței de usturoi și adaugă-i peste ceapă, amestecând continuu.
  • Spală și curăță 4 dovlecei (aprox. 1,2 kg).
  • Taie-i în bucăți medii și adaugă-i peste ceapă și usturoi.
  • Gătește la foc moderat spre mare până când dovlecelul își reduce conținutul de apă și se rumenește ușor.
  • Scoate conopida fiartă și paseaz-o cu un blender până obții o cremă fină.
  • Adaugă un vârf de linguriță de nucșoară și 50 g de făină de grâu peste piureul de conopidă.
  • Toarnă treptat 200-300 ml de apă și amestecă bine până obții un sos cremos.
  • Adaugă sosul de conopidă peste dovlecelul călit și amestecă bine.
  • Lasă să fiarbă la foc mic timp de 5 minute, amestecând pentru a găti făina.
  • Oprește focul și ajustează gustul cu sare și piper după preferință.
  • Presară pătrunjel proaspăt și mărar tocat deasupra.
  • Servește cu mămăliguță și savurează! Poftă bună!

Related Posts

Ciorbă de chimen (de post) – Un preparat extrem de simplu, dar surprinzător de gustos și reconfortant

aprilie 8, 2025

Halva de post – Un desert clasic, dulce și simplu de preparat

aprilie 7, 2025

Salata care umple mațul – Salată de Ceapă cu Bulion și Morcov (de post)

aprilie 7, 2025

Dacă ai acest ingredient, ciorba de fasole e la alt nivel – Rețeta Bunicii Tinca – Ciorbă de fasole cu urzici (de post)

aprilie 3, 2025
Cartea mea…
Rețete delicioase
Salate

Salată de vinete, cu Vinete Coapte la CUPTOR, cu Ceapă și Maioneză

Cină / Prânz

Rulouri din Cartofi cu ciuperci – Rulouri savuroase, pregătite la tigaie

Asociația dintre cartofi și ciuperci preparați la tigaie este formidabilă. Amestecul de ceapă caramelizată cu…

Cină / Prânz

Dovlecei gratinați la cuptor – Aperitiv rapid și delicios

Salate

Salată de cartofi cu pește – Nu vei mai mânca salate fără pește dacă vei încerca această rețetă

Rețete pentru Iarnă

Zacuscă de Pește – Pastă de peste pentru Iarnă – O bunătate de care nu te mai saturi

Peștele fitofag este o alegere excelentă, fiind dulce și foarte gustos, completând perfect această zacuscă.…

Prăjituri / Dulciuri

Galatopita – Cea mai bună Prăjitură de Griș cu Lapte

Cină / Prânz

Mâncărică de Limbă – Mâncărica-i genială, genial de bună – Merită să încercați măcar o dată

Limba cu sos de roșii este, de departe, cea mai gustoasă variantă. Vă asigur că…

Ciorbă / Supă / Borș

Supă Rece de Sfeclă roșie cu Hrean – Un adevărat răsfăț pentru simțuri

Pregătirea acestei supe este un adevărat răsfăț pentru simțuri! Secretul acestei supe stă în găsirea…

Facebook Instagram YouTube TikTok
© 2025 Șef Paul Constantin

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.