• Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Facebook Twitter Instagram
Șef Paul Constantin
Facebook Instagram YouTube TikTok
  • Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Șef Paul Constantin
Prima pagină »  Cozonac Pufos cu Maia | Cozonac Bulgăresc Fraged | Cozonac Pufos și Fraged 
Prăjituri / Dulciuri

 Cozonac Pufos cu Maia | Cozonac Bulgăresc Fraged | Cozonac Pufos și Fraged 

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
Jump to Recipe Print Recipe
 Cozonac Pufos cu Maia | Cozonac Bulgăresc Fraged | Cozonac Pufos și Fraged 

 Cozonac Pufos cu Maia | Cozonac Bulgăresc Fraged | Cozonac Pufos și Fraged 

Recipe by vk

Cozonac Pufos cu Maia, o rețetă clasică care seamănă foarte mult cu un cozonac bulgăresc fraged, umplut cu rahat. Rețeta este preluată din caietul cu rețete al bunicii, vechi de aproape 80 de ani, unde a notat această metodă de a folosi maia pentru cozonac. Drojdia era rară și greu de găsit, așa că mereu căutau variante alternative pentru a face cozonacii să crească. Utilizarea maiei la cozonaci este foarte benefică, deoarece contribuie semnificativ la creșterea acestora.

Print
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Ingredients

  • 1 kg 1 făină de grâu “000”

  • 50 g 50 de drojdie proaspătă (14 g uscată)

  • 100 ml 100 lapte călduț

  • 250 g 250 zahăr

  • 4 4 ouă întregi

  • 2 2 gălbenușuri

  • 5 g 5 sare

  • 5 ml 5 esență de rom

  • 10 ml 10 tărie (rom sau coniac)

  • 100 g 100 stafide

  • 250 g 250 rahat turcesc

  • 100 g 100 iaurt gras

  • 150 g 150 unt

  • 100 g 100 untură sau 100 ml ulei

  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală (ori ambele)

Directions

  • Încălziți 100 ml de lapte călduț (nu fierbinte), adăugați o lingură de zahăr și 50 g făină și amestecați bine cu un tel.
  • Adăugați drojdia proaspătă ruptă în bucăți mici, amestecați și lăsați să activeze timp de 10 minute, amestecând din nou de două ori în acest interval.
  • Într-un bol încăpător, combinați maiaua activată cu 4 ouă întregi și 2 gălbenușuri.
  • Adăugați iaurtul gras, restul de zahăr, esență de rom, 2 linguri de coniac și coaja rasă de lămâie.
  • Amestecați și începeți să încorporați făina treptat, frământând cu mâna sau un tel robust.
  • După incorporarea unei cantități suficiente de făină, transferați aluatul pe un blat și frământați până devine elastic și puțin ferm.
  • Întindeți aluatul și începeți să încorporați untura, apoi untul (adus la temperatura camerei), frământând bine după fiecare adăugare.
  • Lăsați aluatul să crească pentru 60 de minute, până când își dublează sau triplează volumul.
  • Împărțiți aluatul în bucăți egale și formați biluțe.
  • Întindeți fiecare bilă, adăugați stafide și rahat turcesc, apoi rulați-le.
  • Așezați rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  • Lăsați cozonacul să crească pentru încă 50-60 de minute.
  • Ungeți suprafața cu gălbenuș bătut cu sare și presărați susan.
  • Preîncălziți cuptorul la 170°C.
  • Coaceți cozonacul timp de aproximativ o oră, până când este gata (timpul poate varia în funcție de mărimea cozonacului).

Recipe Video

Related Posts

Clătite la Cuptor cu Scorțișoară – Atât de bune că nu mai ai poftă de altceva

iunie 10, 2025

Bunica Tinca mă învață să fac rețeta ei de Plăcinte cu brânză 

mai 29, 2025

Cremă de Cafea pentru Vară – Ușor de Făcut, Imposibil de Uitat

mai 26, 2025

Cea mai simplă rețetă de Înghețată de Pepene Roșu

mai 19, 2025
Cartea mea…
Rețete delicioase
Cină / Prânz

Delicii crunchy cu ciuperci pleurotus: rețetă simplă pentru o gustare super

Pâine / Covrigi

Pâine din 6 ingrediente – Cea mai tare rețetă de pâine de casă

Ingredientele sunt simple și ușor de găsit, iar rezultatul final te va fascina. Preparată la…

Prăjituri / Dulciuri

Tarta Proteică pentru Pofte Sănătoase – Gust și sănătate într-o singură felie

Cină / Prânz

Paste [PENNE] cu Sos de Roșii de POST

Prăjituri / Dulciuri

Cozonac Fără Nucă | Cozonac Zebră | Cozonac Fără Umplutură

Cină / Prânz

Mâncărică de cartofi cu SPANAC – Cea mai colorată rețetă de post 

Prăjituri / Dulciuri

Desert rapid cu cremă de brânză și mac – O ruladă spectaculoasă, perfectă pentru orice ocazie

Cină / Prânz

Vinete pane cu orez apetisant – O rețetă simplă, dar foarte gustoasă

Facebook Instagram YouTube TikTok
© 2025 Șef Paul Constantin

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.