Pâine tradițională cu maia și cartofi | Pâine pufoasă de casă
Recipe by CristinaAceastă rețetă tradițională este perfectă pentru cei care doresc să experimenteze gustul autentic al pâinii de casă cu cartofi, fiind ideală pentru mesele în familie sau pentru a fi savurată simplă, chiar și fără alte adăugiri.
Servings
4
servingsPrep time
30
minutesCooking time
40
minutesCalories
300
kcalIngrediente
1 kg 1 de făină de grâu
10 g 10 de sare
600 ml 600 de apă
4 4 cartofi fierți, răciți și dați pe răzătoare (zdrobiți)
- Pentru maia:
80-100 g 80-100 făină
100 ml 100 lapte călduț
1 1 lingură de zahăr
50 g 50 drojdie proaspătă, sau 2 pliculețe drojdie uscată, 20 gr.
Directions
- Se amestecă un cub de drojdie (50 grame) cu o lingură de zahăr și 100 ml de lapte călduț, apoi se adaugă 60-70 grame de făină. Se lasă să crească și se amestecă de trei ori în total.
- Se fierb 4 cartofi (250-300 grame), se curăță și se pisează.
- Se combină făina cu cartofii pisați, sare (10 grame) și apă călduță (aproximativ 600 ml). Se adaugă maiaua pregătită și se frământă aluatul până devine nelipicios și ușor elastic.
- Se lasă aluatul să crească pentru aproximativ o jumătate de oră sau până își dublează volumul, acoperit cu un prosop umed.
- Se preîncălzește un vas de fontă în cuptor la 180 de grade Celsius. Se pune aluatul în vas, se crestează, se acoperă cu capac și se coace pentru 20 de minute, apoi se continuă coacerea fără capac pentru încă o oră sau o oră și jumătate.
- Se folosește un băț de testare pentru a verifica dacă pâinea este coaptă în interior.