• Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Facebook Twitter Instagram
Șef Paul Constantin
Facebook Instagram YouTube TikTok
  • Ciorbă / Supă / Borș
  • Cină / Prânz
  • Salate
  • Ovo-Lacto-Vegetarian
  • Pâine / Covrigi
  • Paste / Spaghete
  • Prăjituri / Dulciuri
Șef Paul Constantin
Prima pagină » Autentic ca la ȚARĂ – Lapte PRINS și SMÂNTÂNĂ de CASĂ
Ovo-Lacto-Vegetarian

Autentic ca la ȚARĂ – Lapte PRINS și SMÂNTÂNĂ de CASĂ

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
Jump to Recipe Print Recipe
Autentic ca la ȚARĂ - Lapte PRINS și SMÂNTÂNĂ de CASĂ

Autentic ca la ȚARĂ – Lapte PRINS și SMÂNTÂNĂ de CASĂ

Recipe by vk

Autentic ca la ȚARĂ, nu am alte cuvinte să vă descriu bunătatea aceasta! Am făcut, lapte prins, sau chișleac cum se zice pe la noi. Iar pe lângă bunătatea de chișleac a mai ieșit și o ulcică de smântână de casă. Rețeta de lapte prins este veche de când mă știu, căci am moștenit-o de la stră-stră-bunica, pe vremea când totul era cât se poate de natural și tradițional. În acestă rețetă îți arăt pas cu pas cum să faci cel mai bun lapte prins, chișleac de casă, dar și cea mai naturală și sănătoasă smântână de casă.

Print
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Ingredients

  • 8-10 l 8-10 lapte + 1 l extra

  • 1 l 1 apă

Directions

  • Spargi 8 litri de lapte proaspăt în două borcane de 4 litri și le acoperi.
  • Lasi laptele la temperatura camerei sau la frigider timp de 24 de ore pentru a permite smântânii să se ridice la suprafață.
  • După prima zi, scoți borcanul de la rece și îndepărtezi cu grijă smântâna formată la suprafața laptelui cu ajutorul unui polonic.
  • Lasi laptele să se așeze în continuare timp de încă 24 de ore, pentru a permite separarea eficientă a smântânii.
  • După ce ai strâns toată smântâna, poți utiliza această smântână proaspătă pentru diverse preparate, inclusiv pentru a face unt sau pentru a o consuma ca atare.
  • În acest moment, în vasul rămas, vei avea laptele prins sau “chișleacul”. Acesta poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit pentru a face brânză proaspătă.
  • Poți adăuga puțină sare și/ sau alte condimente la laptele prins pentru a îmbunătăți gustul.
  • Poți consuma laptele prins așa cum este sau îl poți folosi în diverse rețete de brânză sau iaurt.

Recipe Video

Related Posts

Musaca de Cartofi, cu Spanac fără Carne – Un deliciu de la mic la mare

aprilie 24, 2024

Tocinei Bucovineni: Așa de bun, că te lingi pe degete și ceri mai mult

martie 22, 2024

Cașcaval de Casă, cu doar DOUĂ INGREDIENTE – [CAȘ OPĂRIT] 

martie 13, 2024

 Rulouri de spanac și telemea – Rețetă super RAPIDĂ și GUSTOASĂ

februarie 16, 2024
Cartea mea…
Rețete delicioase
Post

Tehnica orientală de gătire a Gogoșilor Pufoase

Rețete pentru Iarnă

Suc de gutui – Rețetă pentru iarnă – Suc de gutui fără zahăr, fără conservanți

Titlul „Suc de Gutui Fără Conservanți și Fără Zahăr” este suficient de explicit și concis,…

Cină / Prânz

Peștisori crocanți la cuptor – Dacă știam cât sunt de gustoși făceam mai des

Cină / Prânz

Rețetă de dovlecel cu smântână la cuptor – Cină savuroasă în câteva minute

Prăjituri / Dulciuri

Prăjitură de VIS cu Mere Caramelizate – Secretul unui Desert IREZISTIBIL

Rețete pentru Iarnă

Măceșe cu miere –  Un adevărat elixir pentru sezonul rece, plin de vitamine și antioxidanți

Cină / Prânz

Paste cu sos de roșii și chiftele din cârnați | Spaghete cu sos de roșii și chiftele

Prăjituri / Dulciuri

PAPANAȘI [BUCOVINENI] cu Brânză de Vaci și Dulceață de Trandafiri

Facebook Instagram YouTube TikTok
© 2025 Șef Paul Constantin

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.